Filmcollege 4: Filmgenres in een nieuw jasje en kruisbestuivingen
Filmcursus: Filmgenres en Filmstromingen

  • 03-11-2022
  • 20:00
  • presentatie
Filmcollege 4: Filmgenres in een nieuw jasje en kruisbestuivingen

Let op!
Dit college is verplaatst naar de loungebar van Foroxity Sittard.

Filmcollege 4: Filmgenres in een nieuw jasje en kruisbestuivingen
Bij roadmovies gaat het uiteindelijk niet om de eindbestemming, maar om de reis ernaartoe. Deze reis dient vaak als een metafoor voor het leven zelf, waar veel universele raakvlakken zijn waarmee we ons kunnen identificeren. De spaghettiwesterns lieten zich inspireren door Amerikaanse westerns om ze vervolgens helemaal anders neer te zetten. Oorlogsfilms doen ze het (bijna) altijd goed bij het publiek, waarom eigenlijk? Het coming of age drama is een subgenre binnen het drama. In deze films zien we de meestal jonge hoofdpersoon – vaak in korte tijd – volwassen worden. Er zijn genres die je maar beter niet kunt mengen of juist wel?

Filmcursus: Filmgenres en Filmstromingen
Deze 4-delige filmcursus richt zich op de verschillende filmgenres en filmstromingen. Mensen hebben vaak een specifieke voorkeur voor bepaalde filmgenres of filmstromingen. Iedereen kent de meest voor de hand liggende tijdloze filmgenres: de domme actiefilm, de voorspelbare (romantische) komedie, de lange dramafilm, de ongeloofwaardige sciencefiction film of de slechte horrorfilm. Deze films gaan te vaak uit van kant-en-klare filmformules. Toch zijn deze genres vaak gecompliceerder dan ze op het eerste gezicht lijken. Maar hoe zijn deze genres ontstaan en hoe hebben ze elkaar beïnvloed? Er ontstaan ook steeds nieuwe genres en er zijn genres die bijna niemand meer kent, simpelweg omdat ze bijna nooit meer worden gemaakt. Naast filmgenres zijn er ook filmstromingen, die vaak juist wel tijdgebonden zijn. Er zullen altijd filmmakers zijn die proberen buiten deze hokjes te blijven, maar lukt dat ook?

Rudi de Boer:
Filmwetenschapper en docent Rudi de Boer heeft altijd al een grote interesse gehad in alles wat met film te maken heeft. Tijdens zijn studie theater-, film- en televisiewetenschappen begon hij zijn zoektocht naar de geschiedenis van film. In deze periode leerde hij verschillende filmculturen kennen en ontwikkelde hij een fascinatie voor suspense-meester Alfred Hitchcock. Sinds zijn afstuderen is hij werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land.

Locatie:
Het filmcollege vindt plaats in de loungebar van Foroxity Sittard.

Tijdschema:
Deuren open: 19.00 uur.
Start college: 20.00 uur.
Verwacht einde: 22.00 uur.

Let op:
Het is alleen mogelijk om te pinnen en het is niet toegestaan om eigen eten & drinken mee te nemen.

Tickets