Filmcollege 3: Filmstromingen en de effecten hiervan
Filmcursus: Filmgenres en Filmstromingen

  • 20-10-2022
  • 20:00
  • presentatie
Filmcollege 3: Filmstromingen en de effecten hiervan

Let op!
Dit college is verplaatst naar de loungebar van Foroxity Sittard.

Filmcollege 3: Filmstromingen en de effecten hiervan
In de jaren ’20 ontstond voor het eerst het idee dat film een kunstvorm kon zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het Duits expressionisme, een stroming uit de schilderkunst. Begin jaren ’40 ontstond er een nieuwe – cynische – filmstroming binnen Hollywood, de film noir. De filmbeweging die bekend stond als de nouvelle vague, veranderde onze kijk op films. De filmindustrie kijkt graag naar zichzelf en maakt dan ook zo nu en dan films die over films maken gaan. We noemen dit metacinema, films refereren dan aan de medium film zelf.

Filmcursus: Filmgenres en Filmstromingen
Deze 4-delige filmcursus richt zich op de verschillende filmgenres en filmstromingen. Mensen hebben vaak een specifieke voorkeur voor bepaalde filmgenres of filmstromingen. Iedereen kent de meest voor de hand liggende tijdloze filmgenres: de domme actiefilm, de voorspelbare (romantische) komedie, de lange dramafilm, de ongeloofwaardige sciencefiction film of de slechte horrorfilm. Deze films gaan te vaak uit van kant-en-klare filmformules. Toch zijn deze genres vaak gecompliceerder dan ze op het eerste gezicht lijken. Maar hoe zijn deze genres ontstaan en hoe hebben ze elkaar beïnvloed? Er ontstaan ook steeds nieuwe genres en er zijn genres die bijna niemand meer kent, simpelweg omdat ze bijna nooit meer worden gemaakt. Naast filmgenres zijn er ook filmstromingen, die vaak juist wel tijdgebonden zijn. Er zullen altijd filmmakers zijn die proberen buiten deze hokjes te blijven, maar lukt dat ook?

Rudi de Boer:
Filmwetenschapper en docent Rudi de Boer heeft altijd al een grote interesse gehad in alles wat met film te maken heeft. Tijdens zijn studie theater-, film- en televisiewetenschappen begon hij zijn zoektocht naar de geschiedenis van film. In deze periode leerde hij verschillende filmculturen kennen en ontwikkelde hij een fascinatie voor suspense-meester Alfred Hitchcock. Sinds zijn afstuderen is hij werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land.

Tijdschema:
Deuren open: 19.00 uur.
Start college: 20.00 uur.
Verwacht einde: 22.00 uur.

Locatie:
Het filmcollege vindt plaats in de loungebar van Foroxity Sittard.

Volgende filmcollege:
Filmcollege 4: Filmgenres in een nieuw jasje en kruisbestuivingen. Donderdag 4 november. In de loungebar van Foroxity Sittard.

Let op:
Het is alleen mogelijk om te pinnen en het is niet toegestaan om eigen eten & drinken mee te nemen.

Tickets