Filmcollege 1: Verdwenen en vergeten genres
Filmcursus: Filmgenres en Filmstromingen

  • 22-09-2022
  • 20:00
  • presentatie
Filmcollege 1: Verdwenen en vergeten genres

Filmcollege 1: Verdwenen en vergeten genres:
Een interessante substroming binnen het drama genre zijn de White Picke Fence films. The White Picket Fence is een Amerikaanse uitdrukking die staat voor het perfecte Amerikaanse gezinnetje in de jaren ’50. De screwball comedy wordt populair in de jaren ’30 in een periode van zware censuur in de filmwereld. Onderwerpen als overspel, prostitutie en homoseksualiteit waren in die tijd uit den boze in dramafilms, maar konden in een komedie toch ongemerkt zaken aan de kaak stellen. Verder zullen er nog een paar interessante subgenres worden behandeld.

Filmcursus: Filmgenres en Filmstromingen
Deze 4-delige filmcursus richt zich op de verschillende filmgenres en filmstromingen. Mensen hebben vaak een specifieke voorkeur voor bepaalde filmgenres of filmstromingen. Iedereen kent de meest voor de hand liggende tijdloze filmgenres: de domme actiefilm, de voorspelbare (romantische) komedie, de lange dramafilm, de ongeloofwaardige sciencefiction film of de slechte horrorfilm. Deze films gaan te vaak uit van kant-en-klare filmformules. Toch zijn deze genres vaak gecompliceerder dan ze op het eerste gezicht lijken. Maar hoe zijn deze genres ontstaan en hoe hebben ze elkaar beïnvloed? Er ontstaan ook steeds nieuwe genres en er zijn genres die bijna niemand meer kent, simpelweg omdat ze bijna nooit meer worden gemaakt. Naast filmgenres zijn er ook filmstromingen, die vaak juist wel tijdgebonden zijn. Er zullen altijd filmmakers zijn die proberen buiten deze hokjes te blijven, maar lukt dat ook?

Rudi de Boer:
Filmwetenschapper en docent Rudi de Boer heeft altijd al een grote interesse gehad in alles wat met film te maken heeft. Tijdens zijn studie theater-, film- en televisiewetenschappen begon hij zijn zoektocht naar de geschiedenis van film. In deze periode leerde hij verschillende filmculturen kennen en ontwikkelde hij een fascinatie voor suspense-meester Alfred Hitchcock. Sinds zijn afstuderen is hij werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land.

Time Schedule:
Deuren open: 19.00 uur.
Start college: 20.00 uur.
Verwachte eindtijd: 22:00 uur.

Volgende filmcolleges:
Filmcollege 2: Filmclichés, noodzakelijk kwaad? Donderdag 6 oktober
Filmcollege 3: Filmstromingen en de effecten hiervan. Donderdag 20 oktober
Filmcollege 4: Filmgenres in een nieuw jasje en kruisbestuivingen. Donderdag 4 november

Let op:
Het Forum is een Cashless theater, wij werken alleen met PIN.

Tickets